Singles dromen van ideale partner

Twee singles op de drie hebben al een datingsite bezocht. Een iets kleinere groep zoekt er ook een partner.

20/06/2007Anderhalf miljoen Belgen, of één op de zeven, is alleenstaand. Op vraag van Parship.be, een datingsite die vorig jaar op de Belgische markt kwam, werden ruim 500 Belgische singles ondervraagd over hun leven en hun verlangens. Hopen ze op een partner, en zo ja, hoe denken ze die te ontmoeten en aan welke voorwaarden moet hij/zij voldoen?

Hun feitelijke situatie.

Driekwart is al meer dan een jaar alleen en dat aantal stijgt met de leeftijd: 90 procent van de 45-plussers is al langer dan een jaar alleen. Tien procent van alle singles heeft nog nooit een relatie gehad. Slechts de helft woont ook alleen. Van de singles die niet alleen wonen, woont 55 procent nog bij de ouders. Het gaat dan vooral om mannen onder de 30jaar.

Hoe ze zichzelf omschrijven.

De helft van de singles voelt zich wel eens eenzaam en spreekt daarom vaak af met familie en vrienden. Maar ze zien zichzelf zeker niet als 'gefrustreerd', wel veeleer als 'kieskeurig'. Jongeren zijn sneller ontevreden over hun status als alleenstaande. Ze verlangen vooral naar een relatie wanneer ze zich slecht in hun vel voelen of wanneer ze behoefte hebben aan fysiek contact.

Een relatie is welkom.

Een minderheid van 13 procent zegt actief op zoek te zijn. Driekwart staat open voor een relatie, maar zoekt niet. Evengoed heeft driekwart er al aan getwijfeld of het er ooit nog van komt. Vooral 45-plussers zien het somber in.

Hun verwachtingen.

Samen kinderen krijgen en trouwen scoren niet hoog op het verlanglijstje. Er wordt wel veel verwacht op het vlak van vertrouwen, wederzijds begrip, liefde en romantiek. Singles zeggen voorts niet af te gaan op het inkomen en de geloofsovertuiging van een toekomstige partner. Wel doorslaggevend is iemands karakter.

Ervaringen op het internet.

54 procent is al eens op een datingsite geweest, mannen behalen een hoger percentage. 13 procent heeft dit al één keer gedaan, uit nieuwsgierigheid, of uit het verlangen om iemand te leren kennen. Een kleine helft gaat op zo'n site met de expliciete bedoeling om iemand te vinden. Ze zoeken er een ernstige relatie, geen kortstondig avontuurtje. Een kwart is tevreden over die internetervaring, 60 procent omschrijft de ervaring als 'neutraal'. Maar het blijft nog wat taboe om er met anderen over te spreken. Slechts een kwart vindt dat gewoon.

Vooral vrouwen hoeden zich voor internetrelaties omdat 'men zich daar anders kan voordoen dan men is'. Bij een afspraakje knappen vooral vrouwen af op onbeleefde en onverzorgde partners, en op mannen die alleen over zichzelf of alleen over seks spreken.


Bron:Nieuwsblad08/07/2013
In de eerste helft van dit jaar lieten 32.510 Belgen bij de gemeente registreren dat ze samenwonen, terwijl er amper 24.372 trouwden. Zo kozen voor het eerst in ons land meer mensen voor wettelijk sa..
19/11/2014
Gedumpt worden is nooit leuk, en al zeker niet via sms, maar het bericht dat een 30-jarige Australische vrouw kreeg van haar intussen ex-vriend slaat werkelijk alles. De man maakte een bizar lijstje ..
18/12/2012
Je beleeft een leuke date, hij belooft dat hij je zal bellen maar doet het uiteindelijk niet. Datingsite HowAboutWe.com vroeg aan een groep mannelijke lezers wat ervoor zorgt dat dat ene telefoontje ..
09/10/2012
De Amerikaanse relatieblogster en schrijfster Elizabeth Loren was haar vrijgezellenleventje beu en won het advies van verschillende barmannen in om meer potentiële partners te leren kennen op caf..