Blauwe vinkjes Whatsapp zorgen voor commotie

Een kleine verandering in de populaire app ‘Whatsapp’ zorgt op sociale media voor heel wat commotie.

06/11/2014

Gebruikers van de app kunnen namelijk vanaf nu zien of hun bericht gelezen werd door de ontvanger. Van zodra dat het geval is, kleuren de twee grijze vinkjes, die aangeven dat het bericht werd verzonden en afgeleverd, blauw.

Daarnaast is het ook mogelijk om te zien wanneer het verzonden bericht werd afgeleverd en wanneer het werd gelezen. Ook bij een groepschat is het mogelijk om te achterhalen wie wanneer het bericht gelezen heeft.

Niet alle Whatsapp-gebruikers vinden die verandering oké. Op sociale netwerksite Twitter regent het reacties. Zo vinden veel gebruikers dat deze aanpassing een schending is van de privacy. Een bericht negeren wordt op deze manier moeilijker en veel mensen voelen zich verplicht om te reageren, klinkt het.

Het valt echter te omzeilen. Zo kan je de update die de aanpassing met de blauwe vinkjes met zich meebrengt gewoon niét installeren. Daarnaast geeft een Twitteraar de tip om het internet op jouw mobiele telefoon uit te schakelen vooraleer je d app opent. Op die manier kan er geen leesbevestiging verstuurd worden en kan de verzender van het bericht dus niet zien of het bericht al gelezen werd of niet.

Andere chat-apps, zoals Facebook Messenger of Google Hangouts, werkten ook al met een gelijkaardige leesbevestiging.

Meer dan 500 miljoen gebruikers

Whatsapp is een populaire berichtenapplicatie voor smartphones die het mogelijk maakt om via de internetverbinding van een smartphone gratis met elkaar te chatten en foto’s en video’s door te sturen. De app wordt wereldwijd door meer dan 500 miljoen mensen gebruikt.


Bron:Nieuwsblad30/01/2013
Je hebt het vast al meegemaakt: je bent verliefd, maar je durft het niet te zeggen aan de man of vrouw in kwestie. Dankzij deze subtiele hints laat je blijken aan je vlam dat je geïnteresseerd ben..
19/09/2014
Laurens ‘de Lau’ Nuyens en zijn nieuwe vriendin Roos Vandekerckhove zullen deelnemen aan het VTM-programma ‘Dansdate’, waarin vijf koppels hun relatie testen op de dansvloer. Dat ..
04/10/2012
De bioscoop, het restaurant of een knusse bar... deze clichéplaatsen vermijd je liever als een creatieve indruk wil maken op je droomman. Wij zetten vijf dates op een rij waar mannen stiekem naar ..
11/04/2009
Steeds vaker leren koppels elkaar kennen 'via het internet'. Maar hoe gaat dat internetdaten in zijn werk? Via welke sites ga je op zoek naar 'de ware'? En wat zijn de voor- en nadelen? Wij staken on..