Blauwe vinkjes Whatsapp zorgen voor commotie

Een kleine verandering in de populaire app ‘Whatsapp’ zorgt op sociale media voor heel wat commotie.

06/11/2014

Gebruikers van de app kunnen namelijk vanaf nu zien of hun bericht gelezen werd door de ontvanger. Van zodra dat het geval is, kleuren de twee grijze vinkjes, die aangeven dat het bericht werd verzonden en afgeleverd, blauw.

Daarnaast is het ook mogelijk om te zien wanneer het verzonden bericht werd afgeleverd en wanneer het werd gelezen. Ook bij een groepschat is het mogelijk om te achterhalen wie wanneer het bericht gelezen heeft.

Niet alle Whatsapp-gebruikers vinden die verandering oké. Op sociale netwerksite Twitter regent het reacties. Zo vinden veel gebruikers dat deze aanpassing een schending is van de privacy. Een bericht negeren wordt op deze manier moeilijker en veel mensen voelen zich verplicht om te reageren, klinkt het.

Het valt echter te omzeilen. Zo kan je de update die de aanpassing met de blauwe vinkjes met zich meebrengt gewoon niét installeren. Daarnaast geeft een Twitteraar de tip om het internet op jouw mobiele telefoon uit te schakelen vooraleer je d app opent. Op die manier kan er geen leesbevestiging verstuurd worden en kan de verzender van het bericht dus niet zien of het bericht al gelezen werd of niet.

Andere chat-apps, zoals Facebook Messenger of Google Hangouts, werkten ook al met een gelijkaardige leesbevestiging.

Meer dan 500 miljoen gebruikers

Whatsapp is een populaire berichtenapplicatie voor smartphones die het mogelijk maakt om via de internetverbinding van een smartphone gratis met elkaar te chatten en foto’s en video’s door te sturen. De app wordt wereldwijd door meer dan 500 miljoen mensen gebruikt.


Bron:Nieuwsblad12/08/2014
Van Tinder en Swoon tot OkCupid: dankzij deze datingapps zou je snel een lief moeten vinden, maar volgens de Britse psychologe Emma Kenny kunnen ze je liefdesleven ook serieus ondermijnen... ..
06/03/2012
Je kan er niet omheen: als je via het internet op zoek gaat naar de liefde van je leven, dan kijk je eerst naar foto’s van een potentiële partner. Daarna lees je zijn persoonsbeschrijving. Al..
18/06/2015
Op donderdag 18 juni stelt de Britse schrijfster E.L.James het vierde boek voor uit de erotische reeks ‘Fifty Shades of Grey’. Dat kreeg de titel ‘Grey’ mee en geeft de fans meer ..
21/11/2013
Vorige week onthulde actrice Emma Thompson dat ze een sekshandboek had geschreven voor haar 13-jarige dochter. Die bekentenis inspireerde de Britse redactrice Annabel Cole om hetzelfde te doen voor h..