Kunnen deze twee vragen je huwelijk redden?

Is je man de ware Jacob? Of zal je huwelijk vroeg of laat uitmonden in een echtscheiding? Volgens wetenschappers aan de universiteit van Virginia kom je erachter door twee vragen te stellen.

30/01/2015

In de jaren tachtig stelden de vorsers twee simpele vragen aan 4.242 Amerikaanse koppels: ‘Hoe gelukkig ben je in je huwelijk en hoe blij zou je zijn als je niet gehuwd was?’ en ‘Wat zou je partner op deze vraag geantwoord hebben?’ Tussen de eerste en de tweede vraag, zat een periode van zes jaar.

 

Onlangs hebben Leora Friedberg en Steven Stern, twee economen van de universiteit van Virginia, de antwoorden van de deelnemers voor het eerst grondig geanalyseerd. Daaruit blijkt dat respondenten die aangaven dat ze zich in een huwelijk net zo gelukkig voelden als in hun single jaren, meer risico liepen om opnieuw een vrijgezellenbestaan te leiden. Maar mensen die het geluk van hun partner overschatten, hadden nog meer kans om uit elkaar te gaan. Uit de onderzoeksanalyse blijkt trouwens dat slechts 41 procent van de deelnemer het antwoord van hun partner correct kon inschatten. Maar liefst 59 procent van de koppels had dus eigenlijk geen juist beeld van elkaars gevoelens en dat veroorzaakte wat strubbelingen. De meeste koppels waren na een periode van zes jaar zelfs al gescheiden.

 

Volgens de vorsers ligt de inschattingsfout aan de basis van de echtelijke breuk omdat deze het onderhandelingsvermogen binnen het huwelijk in onevenwicht brengt. ‘Als ik denk dat mijn vrouw echt gelukkig is in het huwelijk, kan ik haar bijvoorbeeld opzadelen met het grootste deel van de huishoudelijke klusjes', geeft professor Stern als voorbeeld. ‘Als ze buiten mijn weten ontevreden is over het huwelijk, kan ze op termijn misschien een scheiding overwegen.’ Professor Friedberg voegt eraan toe dat het altijd goed is om compromissen te sluiten. Bijvoorbeeld: een man kan bijspringen in het huishouden. Zijn persoonlijk geluksgevoel zal wellich dalen, maar hij wordt toch blij omdat hij weet dat zijn vrouw er voordeel bij heeft.

 

Volgens relatie-experte Rika Ponnet vallen de slaagkansen van een huwelijk niet zo eenvoudig te voorspellen. 'Mensen zoeken eenvoudige antwoorden op complexe vragen, maar het is gevaarlijk om op basis van dit onderzoek conclusies te trekken', zegt ze. 'Als jij en je partner heel verschillend op deze vragen antwoorden, dan is er wellicht geen comfort in het uiten van relationele gevoelens. Is de  ene partner niet gelukkig maar zwijgt hij erover, dan kan de ander de illussie hebben dat alles wél goed zit.' Rika voegt eraan toe dat een emotionele afstemming de kern is van een goede relatie. 'Jullie connectie constant evalueren veroorzaakt extra onzekerheid en stress, maar je mag niet bang zijn om te communiceren met je partner. Een eventueel conflict kan ertoe leiden dat jullie met de neuzen in dezelfde richting staan. Het is goed om te appreciëren dat jullie soms mindere dagen hebben en elkaar op deze momenten te steunen.' Volgens de experte zorgen die mindere dagen er net voor dat jullie relationele band sterker wordt.


Bron:hbvl12/04/2009
Kinderen wegen op het huwelijksgeluk. Menig ouderpaar ervaart het, maar er is nu ook een onderzoek om dat wetenschappelijk te bevestigen. Liefst negentig procent van de huwelijken gaat door een dip n..
14/02/2014
Overal rode hartjes, alleen maar tafeltjes voor twee op restaurant en melige liefdesboodschappen die Facebook overspoelen: het moet Valentijnsdag zijn. Voel jij je op deze liefdevolle dag vooral eenz..
27/04/2012
Ben je een aantrekkelijke vrouw? Dan kan je vanaf nu gratis de wereld rondreizen dankzij de website misstravel.com. ..
20/10/2010
Sint-Truiden - Van de deelnemers aan de avonden van Singles 4 Singles zijn 70 procent vrouwen. Mannen zijn terughoudender om naar dergelijke feestjes te gaan. ..