De reactie van Rika

Rika Ponnet, seksuologe, hoofd van het relatiebureau Duet en columniste in Magazine, de zaterdagbijlage bij het Nieuwsblad/De Gentenaar reageert op het artikel ‘Rijpe vrouw zkt jonge man’

09/10/2010

1/ Bij Duet stellen we vast dat hoe langer hoe minder vrouwen een groot leeftijdsverschil met een partner zien zitten. Dit heeft voornamelijk met economische factoren te maken: vrouwen waren nog nooit zo economisch onafhankelijk als vandaag, waardoor ze ook relationeel sterker staan. In landen waar de welvaart een stuk lager zit, vrouwen financieel afhankelijker zijn van een man, bepalen mannen die regels en is het leeftijdsverschil tussen mannen en vrouwen heel wat groter.

2/ Zoals uitgebreid onderzoek ook al aantoonde zijn zo goed als alle mannen en vrouwen op zoek naar een relatie waarbij de vrouw even oud of jonger is. Het omgekeerde wordt bijna nooit als wens opgegeven. In de praktijk, vanuit de statistieken, is wel te zien dat er meer relaties zijn met een leeftijdsverschil, o.a. ook relaties waarin mannen jonger zijn dan vrouwen. Maar: dat gaat vaak over relaties tussen ‘jongere’ mensen: vrouwen tussen de 35 en 45 met een paar jaar jongere man. Vrouwelijke vijftigers met een jongere man zijn een heel beperkte groep.

3/ Passen vrouwelijke vijftigers goed bij een paar jaar jongere man? Vanuit de theorie zeker. Vrouwelijke vijftigers beleven vaak een tweede jeugd, vrij als ze zijn van zorgen voor een gezin. Ze hebben eindelijk tijd, ruimte om zelf te genieten van het leven en doen dat ook vaak met grote teugen. Reizen, de wereld ontdekken, actief genieten, het maakt er allemaal deel vanuit. Bij mannen zie je dat minder, juist omdat zij altijd meer tijd voor zichzelf hebben gehad, ook tijdens de jaren dat de kinderen opgroeiden. Een jongere man zou dan goed kunnen aansluiten op deze nieuwe dynamiek. Maar…

4/ Mannen hebben in het algemeen een andere definitie van een relatie dan veel vrouwelijke vijftigers. Mannen zoeken een partner die zorgzaam en liefdevol is, naast interessant gezelschap, mannen passen vaak voor een zuivere ‘maatjesrelatie’, de relatiedefinitie van heel wat vrouwelijke vijftigers.

5/ Bij vijftigers is het zo dat het percentage alleenstaande vrouwen, zeker in de categorie ‘hoger opgeleid’ ruim het mannelijk aan bod overschrijdt. Mannelijke vijftigers die succesvol zijn, een beetje verzorgd zijn, enige dynamiek hebben, zijn ook erg in trek bij vrouwelijke veertigers. Gevolg: vrouwen hebben veel concurrentie van elkaar en vrouwelijke vijftigers komen erg moeilijk aan hun trekken bij leeftijdsgenoten, laat staan bij jongere mannen.

6/ Vrouwelijke vijftigers hoeven geen slecht gevoel te hebben bij hun leeftijd. Er zijn nog altijd behoorlijk wat mannen die het helemaal zien zitten met vrouwen van hun leeftijd. Het aanbod is beperkter, het gaat dus moeizamer en de realiteit is dat er sowieso meer singles zijn en zullen blijven. Het is geen reden om het op te geven of relaties op deze leeftijd dan maar helemaal af te schrijven. Een portie realiteitszin is evenwel belangrijk. Zoek de liefde waar ze te vinden is.

7/ Kunnen we nu eindelijk eens stoppen met mensen in te delen op basis van hun leeftijd? Verwijten we als vrouw sinds jaar en dag ‘de mannen’ hun stereotiep denken (jonge vrouwen zijn dynamischer en mooier, vrouwen na de menopauze zijn oud…), komen we zelf met dergelijke stereotyperingen aandraven. (ik citeer uit het artikel: een jongere man is gewoon plezanter, mannen van in de vijftig verzorgen zich minder goed dan vrouwen van hun leeftijd). Voor mij spreekt uit al die stellingen vooral een grote portie onversneden narcisme. Een partner is dan geen man of vrouw van vlees en bloed, met goede en mindere kanten, maar een object, een trofee inderdaad die vooral dient om ons ego te strelen. Ik moet nogal een fantastische vent zijn om zo een jonge, mooie vrouw te kunnen veroveren? Ik moet nogal een fantastische rijpere vrouw zijn dat ik een jongere man aan de haak kan slaan, kan concurreren met veel jongere vrouwen?

8/ De sleutel voor een gelukkig liefdesleven zit niet in een leeftijd, een lengte, gewicht of in kilometers, maar heeft alles te maken met ontvankelijkheid, openheid voor de man of vrouw die jouw levenspad kruist. Is die man tien jaar jonger en deelt hij jouw mentaliteit? Schitterend. Is hij tien jaar ouder en jullie voelen zich gelukkig samen. Even schitterend. Stop met mensen te stereotyperen aan de hand van hun leeftijd. Stomme man die enkel uitkijkt naar een betekenisvolle jongere vrouw. Hij ziet die mature parels niet. Stomme vrouw ook die gefixeerd zit op een leeftijdsverschil. Ze staat niet open voor die toffe, misschien wel heel actieve, oudere man. En de Hollywoodtrend? Sinds wanneer is het wereldvreemde bestaan van een aantal sterren de maatstaf? En ook: het gaat bijna zonder uitzondering over vrouwen jonger dan 50 die er dankzij miljoenen aan plastische chirurgie pakweg dertig uitzien. Dus toch weer jong…

 


Bron:Nieuwsblad25/09/2015
Na een eerste date meteen met elkaar het bed in duiken is voor bijna de helft (46 procent) van de Vlaamse single vrouwen absoluut not done. Dat wijst onderzoek van datingsite Parship uit. Bij de manne..
02/08/2012
Wanneer mannen hun mening vormen na een eerste date, verkiezen ze massaal vrouwen met een natuurlijke look. Vrouwen vinden het op hun beurt dan weer belangrijk dat een man lekker ruikt. ..
11/07/2013
Met 8,8 keer per maand scheert de Belg geen hoge toppen wat betreft zijn seksleven. Alleen wat overspel betreft, steken we boven het gemiddelde uit. Dat blijkt uit de eerste seksatlas, samengesteld d..
06/07/2013
Er zijn heel wat clichés over wat je wel en niet mag doen tijdens het daten. Toch moet je niet zomaar alle regeltjes volgen: wij verzamelden enkele datingmythes die je gerust overboord mag gooien...