Zo vermijd je ruzies over geld

Naast seks, het huishouden en de kinderen is geld een van de grootste discussiepunten binnen het gezin. Volgens Relate, een bureau dat relatietherapie aanbiedt, leggen geldproblemen bij een op de vijf koppels het meeste druk op de relatie.

10/10/2012

Sommige mensen vinden het gênant om over geld te praten, maar het is cruciaal dat je het onderwerp tijdig aansnijdt. Zo zorg je ervoor dat jij en je partner op dezelfde golflengte zitten en vermijd je grote problemen. Christine Northam, relatietherapeute bij Relate, zet vijf tips op een rij.

1. Kies een goed moment
Kies een rustig moment uit om het onderwerp ‘geld’ aan te snijden. Wacht niet tot er hoge rekeningen in de bus belanden, maar probeer een neutrale discussie aan te gaan op het moment dat er nog geen grote geldproblemen zijn.

2. Wees begripvol
Iedereen heeft een andere aanpak als het over geld gaat en de kans is groot dat je partner niet zomaar jouw manier van denken zal overnemen. Vaak houden koppels elkaar in evenwicht: de ene persoon geeft dan iets te veel uit, terwijl de andere liever spaart. Dat kan een harmonieuze relatie opleveren, maar is ook heel vaak het recept voor financiële ellende.

‘Invloeden en ervaringen uit het verleden en familiegewoontes beïnvloeden onze kijk op geld, dus het verbaast ons niet dat de meningen hierover sterk kunnen verschillen. Geld kan staan voor macht, veiligheid of vrijheid en het is belangrijk dat je uitvist wat het voor jullie betekent. Als je begrijpt waar de denkwijze van je partner vandaan komt, kan je makkelijker tot een geschikt compromis komen en leer je evenwichtige keuzes maken.

3. Wees realistisch
Loop niet weg van geldproblemen, want dan worden ze alleen maar groter. Ga na hoeveel geld er nog op je rekening staat, kijk hoeveel schulden je hebt gemaakt en verzamel alle huishoudelijke rekeningen, want dat is de enige manier om de moeilijkheden grondig aan te pakken.

4. Vermijd verwijten
Als jij meer spaart dan je partner, is het makkelijk om hem met de vinger te wijzen wanneer er niet genoeg geld is om de rekeningen te betalen. Toch moet je dat vermijden en is het beter om de situatie samen aan te pakken. Gebruik geen termen als ‘jouw schulden’ of ‘mijn loon’, maar neem samen de verantwoordelijkheid voor jullie financiële stand van zaken.

5. Stel gemeenschappelijke doelen op
Beslis wat voor jullie beiden belangrijk is en welke doelen jullie willen bereiken. ‘Bespreek wat jullie van het leven en de toekomst verwachten. Of je nu een huis wil kopen, de opleiding van je kinderen wil betalen of elk jaar een luxueuze reis wil maken, als je die dingen belangrijk vindt dan moet je ook weten hoe je ze zult betalen,’ aldus Northam. Op basis van die verlangens kunnen jullie samen een financieel plan opstellen.


Bron:Nieuwsblad03/01/2007
,,Zowel in december als in januari merken we dat het aantal vragen met 15 tot 20 procent toeneemt'', vertelt Rika Ponnet, zaakvoerster van Duet, een bureau voor relatiebemiddeling. ..
16/08/2014
Van Maya Detiège tot een schoonheid in Palestina. Van Evi Hanssen tot een Braziliaanse feministe. Christophe Sepot (34) reist de wereld rond en heeft daarbij tachtig dates. Eerder stak hij met een..
21/05/2015
Door een grote hack bij datingwebsite Adult Friendfinder is gevoelige informatie van 3,9 miljoen leden openbaar gemaakt. ..
21/10/2010
Weg met speeddaten, tijd voor 'speed haten': deze nieuwe trend geeft singles de kans hun frustraties over daten te ventileren. ..