Zo vermijd je ruzies over geld

Naast seks, het huishouden en de kinderen is geld een van de grootste discussiepunten binnen het gezin. Volgens Relate, een bureau dat relatietherapie aanbiedt, leggen geldproblemen bij een op de vijf koppels het meeste druk op de relatie.

10/10/2012

Sommige mensen vinden het gênant om over geld te praten, maar het is cruciaal dat je het onderwerp tijdig aansnijdt. Zo zorg je ervoor dat jij en je partner op dezelfde golflengte zitten en vermijd je grote problemen. Christine Northam, relatietherapeute bij Relate, zet vijf tips op een rij.

1. Kies een goed moment
Kies een rustig moment uit om het onderwerp ‘geld’ aan te snijden. Wacht niet tot er hoge rekeningen in de bus belanden, maar probeer een neutrale discussie aan te gaan op het moment dat er nog geen grote geldproblemen zijn.

2. Wees begripvol
Iedereen heeft een andere aanpak als het over geld gaat en de kans is groot dat je partner niet zomaar jouw manier van denken zal overnemen. Vaak houden koppels elkaar in evenwicht: de ene persoon geeft dan iets te veel uit, terwijl de andere liever spaart. Dat kan een harmonieuze relatie opleveren, maar is ook heel vaak het recept voor financiële ellende.

‘Invloeden en ervaringen uit het verleden en familiegewoontes beïnvloeden onze kijk op geld, dus het verbaast ons niet dat de meningen hierover sterk kunnen verschillen. Geld kan staan voor macht, veiligheid of vrijheid en het is belangrijk dat je uitvist wat het voor jullie betekent. Als je begrijpt waar de denkwijze van je partner vandaan komt, kan je makkelijker tot een geschikt compromis komen en leer je evenwichtige keuzes maken.

3. Wees realistisch
Loop niet weg van geldproblemen, want dan worden ze alleen maar groter. Ga na hoeveel geld er nog op je rekening staat, kijk hoeveel schulden je hebt gemaakt en verzamel alle huishoudelijke rekeningen, want dat is de enige manier om de moeilijkheden grondig aan te pakken.

4. Vermijd verwijten
Als jij meer spaart dan je partner, is het makkelijk om hem met de vinger te wijzen wanneer er niet genoeg geld is om de rekeningen te betalen. Toch moet je dat vermijden en is het beter om de situatie samen aan te pakken. Gebruik geen termen als ‘jouw schulden’ of ‘mijn loon’, maar neem samen de verantwoordelijkheid voor jullie financiële stand van zaken.

5. Stel gemeenschappelijke doelen op
Beslis wat voor jullie beiden belangrijk is en welke doelen jullie willen bereiken. ‘Bespreek wat jullie van het leven en de toekomst verwachten. Of je nu een huis wil kopen, de opleiding van je kinderen wil betalen of elk jaar een luxueuze reis wil maken, als je die dingen belangrijk vindt dan moet je ook weten hoe je ze zult betalen,’ aldus Northam. Op basis van die verlangens kunnen jullie samen een financieel plan opstellen.


Bron:Nieuwsblad



06/05/2015
Als studenten elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten om te daten, zullen online universiteiten nooit echt succesvol worden. Tot die conclusie kwam Jason Potts, professor aan het Royal Melbourne Instit..
21/09/2012
Heel wat vrouwen gaan op date met de verkeerde mannen en het kan heel frustrerend zijn om daarmee om te gaan. Daarom zetten we hieronder enkele stappen op een rij die je kunnen helpen in jouw zoektoc..
16/03/2006
,,Het valt jammer genoeg niet te controleren of mensen de waarheid spreken. Op dat vlak is het op datingsites net als op café." Chris van Tuijl is directeur van relatieplanet.be, een datingsite wa..
14/08/2013
Hoeveel je ook uitkijkt naar een date: een man kan het romantische onderonsje onbewust voor je verpesten. Deze dingen vind je heel vervelend. ..