Wat te doen als je vlam niets meer van zich laat horen?

Mensen die niets meer van zich laten horen na enkele afspraken en leuke chatsessies: het fenomeen heet ghosting en is niet nieuw maar nu online daten goed ingeburgerd is, komt het vaker voor. Relatiedeskundige Rika Ponnet, onder meer bekend van het nieuwe Eén-programma ‘Vind je Lief’, zegt hoe je jezelf kan beschermen tegen een potentieel lief dat plots het spook uithangt.

30/07/2015

Niet je schuld

‘Nogal wat mensen die met zo’n radiostilte te maken krijgen, zoeken de schuld onterecht bij zichzelf. Ze vragen zich af waar ze in de fout zijn gegaan en hun zelfvertrouwen krijgt een enorme deuk’, zegt Rika. ‘Desondanks is vermijdingsgedrag niet abnormaal in relaties. Het is een patroon dat op een dieperliggende oorzaak kan duiden. Mensen die deze ‘tactiek’ toepassen kunnen een vorm van bindingsangst hebben. Ze vermijden conflicten en de drama’s die ermee gepaard gaat.

Communicatiestijl duiden

Je kan jezelf enigszins beschermen tegen zo’n bruusk einde. Als jij en je vlam veel zelfkennis hebben vergaard door eerdere ervaringen en deze ook durven verwoorden, dan weet je al meer wat je mag verwachten. Volgens de relatiedeskundige is het bijvoorbeeld handig om tijdens de eerste afspraak of chatsessie met een love interest al iets te vertellen over je communicatiestijl. ‘Dat is interessant voor beide partijen. Als je van jezelf weet dat je heel enthousiast overkomt of niet altijd al je (online) berichten leest, kan je dat meegeven om ergernissen te voorkomen’, klinkt het.

Een concreet voorbeeld: als de je vlam aangeeft dat hij of zij niet zo actief is op de sociale media, kan je het beter relativeren als hij niet meteen reageert op je berichtjes. Of schiet je in paniek als je niet meteen een reactie krijgt? Dan kan je dat onaangename gevoel proberen te vermijden door te zeggen dat je nogal enthousiast bent en van bevestiging houdt zodat de ander op de hoogte is.

Rustig reageren

Komt het toch tot een onaangename stilte? Dan heeft het een averechts effect om twintig goedbedoelde berichten na te laten op verschillende kanalen, in de hoop een reactie te ontvangen. Wellicht zal dat gedrag, dat typerend is voor mensen met een vorm van verlatingsangst, diegene met bindingsangst net meer doen vluchten. Het is een beter idee om een duidelijk en kalm bericht na te laten waaruit duidelijk blijkt dat je wil weten waar je staat.

Geef het tijd

Gun elkaar de tijd om te antwoorden op (prangende) vragen. Krijg je na twee dagen geen reactie, dan kan je de persoon eventueel bellen om duidelijkheid te vragen. Let wel: sommige mensen voelen zich aangetrokken tot types die niet of nauwelijks reageren. Ze vinden het leuk om te jagen, maar eens ze hun ‘prooi’ binnenhalen wordt al snel duidelijk dat de vangst de moeite niet is. In klare mensentaal: verspil bij voorkeur geen tijd aan spelletjes waarbij jullie elkaar aantrekken en afstoten, je wordt er niet gelukkig van.

Geef een reden

Voor de personen die zelf al verdwijntruc(s) hebben toegepast: denk niet dat stilte voldoende is om een ander te doen beseffen dat er geen interesse is. ‘Deze redenering getuigt van een gebrek aan empathie en respect. Een duidelijk geformuleerde reden biedt de ander immers closure en voorkomt dat hij of zij zich een nummer voelt’, zegt Rika. Zeker online is het belangrijk om te beseffen dat je praat met echte mensen. Online daten is een goede manier om nieuwe contacten te leggen, maar het kan onze keuzeprocessen negatief beïnvloeden. Als je in de supermarkt moet kiezen tussen vijf of twintig soorten koffie, is de kans groot dat je in het laatste geval de kluts kwijt geraakt door het overaanbod en zeer oppervlakkig te werk gaat. Dat is niet de bedoeling als je aan het daten bent.

Seksuologe en relatie-experte Rika Ponnet runt al twintig jaar relatiebureau Duet in Gent. www.duetrelatiebemiddeling.be


Bron:Nieuwsblad21/04/2012
De twitterverslaafde Rihanna kondigde zelf op de netwerksite aan dat ze donderdag voor het eerst in twee jaar nog eens op date ging met haar 'lover voor vannacht'. Bleek dat de lover van dienst haar ..
21/10/2010
Weg met speeddaten, tijd voor 'speed haten': deze nieuwe trend geeft singles de kans hun frustraties over daten te ventileren. ..
13/03/2015
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open-Vld) heeft de Hoge Gezondheidsraad advies gevraagd over de risico’s van bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen. Die worden nog altijd uit..
04/11/2014
Datingsite Lexa.nl heeft een app voor Android Wear ontwikkeld, waardoor gebruikers met hun smartwatch overal online kunnen daten. ..