Wat als je je kinderen op kot mist?

De start van het nieuwe academiejaar is aangebroken en veel kinderen gaan voor het eerst op kot. Maar wat als je zoon- of dochterlief mist? Relatiedeskundige Rika Ponnet legt uit wat je als ouder kan doen om het zogenaamde legenestsyndroom te voorkomen.

30/09/2015

‘Het moment dat ouders afscheid moeten nemen van hun gekende gezinssituatie met kinderen heeft altijd bestaan’, zegt Rika. ‘Het is een moeilijke overgangsfase die je kan vergelijken met rouwen. Je sluit een fase voorgoed af en moet verder zonder de mensen die je heel je leven altijd dicht bij je hebt gehad. Ouders worden op dat moment ook geconfronteerd met het ouder worden, die - vroeger meer dan nu - de laatste fase van hun loopbaan inluidt.'

Relationele evenwichtsoefening

De relatiedeskundige merkt in haar praktijk dat eenoudergezinnen het nog een stuk moeilijker hebben om los te laten. ‘Het loslaten van kinderen en hoe je ermee omgaat is heel individueel, maar ik merk dat veel alleenstaande ouders deze fase angstaanjagend vinden omdat ze zich dan nog meer alleen voelen.’ Voor koppels is het volgens Rika evenzeer een oefening om zich aan te passen. De (emotionele) zorg voor de kroost valt weg en ze moeten hun leven met hun tweetjes invulling geven. Dat lukt echter niet altijd. ‘Als de kinderen het huis uit zijn, zie je soms dat man en vrouw kiezen voor een scheiding omdat ze door de jaren heen naast elkaar zijn gaan leven’, klinkt het.

Mentale voorbereiding

Volgens Rika Ponnet kunnen ouders enkele stappen zetten om niet in een zwart gat te vallen als het huis kinderloos is. ‘Het is een goed idee om een eigen leven te hebben. Hobby’s en andere leuke bezigheden voorkomen dat je de focus niet op het alleen zijn legt. Maak dat je een bredere invulling hebt dan alleen maar moeder of vader zijn, dan wordt deze overgangsperiode draaglijker. Het is ook een goed idee om jezelf ervan bewust te worden dat je kind ooit de deur zal uitgaan. Ik wil niet veralgemenen, maar sommige ouders beginnen na te denken over wat ze met hun leven gaan doen vanaf hun kinderen veertien zijn. Dat helpt om het zwarte gat een paar jaar later te vermijden.’ klinkt het.

Goede afspraken

Het grote gemis kan sommige ouders ertoe aanzetten om dagelijks naar hun kinderen te bellen, maar dat is niet altijd een goede manier om de beste band te creëren. ‘Vandaag is het makkelijk: ouders hebben meestal een gsm maar als je te veel contact opneemt, laat je zoon- of dochterlief eigenlijk niet op eigen benen staan. Je neemt zelf initiatief en denkt vooral aan je eigen behoefte om je kind horen. Dat kan verstikkend overkomen en de omgekeerde reactie uitlokken: een kind dat steeds minder van zich laat horen. Laat het initiatief daarom van hen komen of maak vooraf duidelijke afspraken rond telefonisch contact. Afstand kan de relatie tussen ouders en kinderen ook ten goede komen, zeker als er sprake is van een ietwat verstikkende situatie. Jongeren die het nest verlaten, geven de band met hun moeder en vader meer ruimte. Dat helpt om op een positievere manier naar de ouders te kijken en jezelf als volwassen persoon te ontplooien, wat (wekelijkse) bezoekjes aangenaam maakt', zegt Rika.

Seksuologe en relatie-experte Rika Ponnet runt het relatiebureau Duet. www.duetrelatiebemiddeling.be


Bron:Nieuwsblad22/10/2008
Overspel. Dankzij Erik Van Looy en zijn film 'Loft' ligt het woord weer op ieders lippen. Van Looys verhaal mag dan al ongewoon zijn, overspel is allerminst fictie. Want over één feit zijn alle..
06/08/2013
De Britse videoblogster Emily Hartridge is terug van een verkwikkende vakantie en geeft weer online relatietips op haar Youtube-kanaal. In haar meest recente clipje verklapt ze welke tien signalen ve..
28/05/2012
Een romantisch diner, samen een fles wijn kraken, een liefdesverklaring afleggen... deze klassieke verleidingstrucjes blijken vandaag de dag nog steeds te werken. Dat blijkt uit een recente enquêt..
12/08/2008
Het aantal datingsites in ons land is op vijf jaar tijd verdubbeld. Dat zegt William Visterin, de hoofdredacteur van het vakblad Smart Business Strategies. 'Ons land telt op dit moment zowat 20 pure ..