Vlaamse dertigers geloven niet in eeuwige trouw

Maar liefst acht op de tien vrouwen ouder dan 30 geloven niet in eeuwige trouw. Dat blijkt uit een enquête van het vrouwenblad 'Flair'.

16/06/2009

Hoe jonger, hoe trouwer. Hoe ouder, hoe losser. Dat is de conclusie van een enquête van Flair, waarbij tweeduizend vrouwen werden ondervraagd. Volgens de enquête is bijna de helft van de 16- tot 18-jarigen er helemaal zeker van dat zij nooit zullen vreemdgaan. Maar bij dertigers is dat helemaal anders. Daar gelooft slechts 20procent van de vrouwen dat ze altijd trouw zullen zijn. Cynisme of realisme? Volgens relatiedeskundige Rika Ponnet van het relatiebemiddelingsbureau Duet is het eerder realisme. 'Veel dertigers hebben al ervaringen met ontrouw achter de rug. Het aantal echtscheidingen is in die leeftijdsgroep enorm gestegen en daarbij was overspel vaak één van de oorzaken.'

Volgens Ponnet heeft het internet daar veel mee te maken. 'Via netwerksites als Facebook komen dertigers weer in contact met hun oude liefde. Ze halen samen herinneringen uit de goede oude tijd op en voor je het weet hebben ze een afspraakje met hun vlam van toen. Voorts zitten dertigers vaak ook in een moeilijke periode in hun relatie. Kleine kinderen, allebei ambitieus... Gevolg: heel veel geregel, weinig romantiek. Dan is een man of vrouw kwetsbaarder en denken ze sneller aan ontrouw.'

Het feit dat bijna de helft van de 16- tot 18-jarigen nog gelooft in eeuwige trouw, is volgens Ponnet heel normaal. 'Mensen denken dat de jeugd ontspoort, maar dat blijkt maar een minderheid te zijn. Integendeel, de jeugd wordt weer klassieker, net omdat ze zien wat al die scheidingen hebben aangericht. De 16- tot 18 jarigen van vandaag zijn vaak kinderen van gescheiden ouders. Hun ouders gingen uit elkaar in een tijd waarin scheidingen nog een groot taboe waren en het vaak uitdraaide op vechtscheidingen en bitterheid. Veel kinderen hebben daaronder geleden en hebben daardoor beseft dat je niets ongestraft doet. Ze willen het beter doen dan hun ouders.'

'Uit een enquête van het jongerenblad Joepie, toch geen preuts tijdschrift, blijkt niet voor niets dat 70procent van de tieners nog maagd is. De jeugd is dus helemaal niet zo slecht bezig', merkt Rika Ponnet nog op.
Bron:Nieuwsblad30/01/2015
Op datingwebsites als Tinder, waar je met één vingerbeweging beoordeeld wordt, is het belangrijk om een opvallend profiel te hebben. Deze jongeman kwam alvast bijzonder origineel uit ..
14/09/2013
Kuurne - Vandaag vindt in de Kuurnse Hippodroom voor de eerste keer een Ladies Day plaats. Van 14 tot 20 uur zijn dames welkom om workshops en demonstraties mee te pikken. Er zijn ook een dertigtal s..
30/06/2015
In Iran is de datingsite Hamsan Tebyan gelanceerd. Opmerkelijk is vooral dat het initiatief voor het online platform afkomstig is van de Iraanse overheid, die daarmee een aantal probleemsituaties h..
17/10/2015
Match Group, het bedrijf achter de bekende dating-app Tinder, krijgt een notering aan de beurs in New York. Met de beursgang hoopt de onderneming 100 miljoen dollar (88,1 miljoen euro) op te halen. ..