Vijf tips voor meer zelfvertrouwen

Je zit in vergadering maar durft je mond niet open doen omdat je denkt dat niemand zit te wachten op je mening. Je hebt geen tijd om op de kinderen van je zus te passen, maar je zegt toch elke keer ja. Herkenbaar? Zelfvertrouwen- en assertiviteitscoach Nele De Boeck schreef het boek 'Sterk' om je zelfvertrouwen op te krikken en geeft tips om je beter in je vel te voelen.

12/06/2015

Neem kleine stapjes

Je wordt niet van de ene dag op de andere een zelfverzekerd persoon. Het is niet nodig om dat te willen, want elke lange reis begint met kleine stapjes. 'Ik had een klant die nooit iets durfde zeggen op haar nieuwe job', zegt Nele. 'Hoewel ze was uitgekozen uit 400 kandidaten, dacht ze dat niemand haar oordeel belangrijk vond. Met haar heb ik afgesproken dat zetijdens  elke vergadering iets, al is het maar een korte opmerking,  zou inbrengen. Als je zo'n kleine overwinning behaalt, wees fier op jezelf. Durf ook 'dank je' zeggen als je een compliment krijgt, in plaats van het weg te wimpelen'.

Stop met zeuren

Aan elke situatie zitten goede en slechte kanten en wie de opportuniteiten kan zien, heeft al half gewonnen. 'Een klant was in paniek omdat er een extra collega werd aangenomen op haar werk', vertelt Nele. 'Ze dacht dat ze ontslagen zou worden, maar toen ze het positief bekeek, zag ze dat ze door die nieuwe krachta minder werk had, waardoor ze beter resultaten kon voorleggen. Als je alleen het negatieve ziet, is de kans ook groter dat er negatieve dingen gaan gebeuren. Als die vrouw was blijven klagen en zeuren, was de kans groter geweest dat ze misschien wel ontslagen zou worden'.

Stap uit je comfortzone

Soms moet je dingen doen waar je bang van bent, net om te merken dat je ze wel aankan. Nele geeft graag het voorbeeld van hoe ze tijdens een outdoorweekend over een plankenbrug van 25 meter hoog liep en zich daarna onoverwinnelijk voelde. 'Als je iets doet waar je bang van bent op fysiek vlak, bijvoorbeeld in een outdooractiviteit, ga je dat doortrekken naar de rest van je leven. Eerst gil je of huil je, maar als je die grens verlegt hebt, durf je ook andere problemen aanpakken'.

Leer 'nee' zeggen

'In mijn boek vertel ik het verhaal van een man die 'ja' zei toen zijn baas vroeg of hij kon overwerken. Daardoor was hij laat thuis en hij realiseerde zich dat hij 'nee' had gezegd tegen quality time met zijn gezin. Daardoor was hij slecht gezind en dat werkte hij uit op zijn kinderen'. Moraal: we zeggen vaak 'ja' maar realiseren ons niet dat we dan 'nee' zeggen tegen andere dingen. Daarom moet je soms egoïstisch zijn en voor jezelf kiezen. 'Zeg gewoon 'het gaat niet' of 'het lukt me niet deze keer', zonder je uit te putten in excuses of uit te leggen waarom.

Beperk het gebruik van social media

'Ik raad aan om maar een half uurtje per dag op sociale media te zitten. We steken er zo veel tijd in, terwijl we weten dat mensen er hun leven zoveel mooier voorstellen dat het is. Daar word je onzeker van. Spendeer de tijd die je uitspaart door niet meer op Facebook te zitten of te chatten aan echte tijd met je vrienden. Van hen krijg je veel meer reacties op wie je echt bent als mens'.

Het boek Sterk! is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 22,95 euro.


Bron:Nieuwsblad21/10/2010
Weg met speeddaten, tijd voor 'speed haten': deze nieuwe trend geeft singles de kans hun frustraties over daten te ventileren. ..
14/02/2015
Zelzate - Op deze Valentijnsdag kijken we terug op een onderzoek dat de Census in 2011 uitvoerde. Daaruit blijkt dat 38,1% van de Zelzaatse inwoners vrijgezel is. ..
31/05/2012
RETIE - De organisatoren van de triatlon van Retie hebben een nieuwe service opgestart: een datingbureau voor triatleten. ..
13/07/2015
Voor het nieuwe seizoen van het Vijf-programma ‘Singl3s’ zocht presentatrice Annelien Coorevits deze keer drie vrijgezelle mannen. Wie zoekt, die vindt: Roel, Stephane en Jan gaan dit najaa..