Rika Ponnet over de resultaten van onze overspel-enquete

Naar aanleiding van de film ‘Loft’, waar overspel een prominente plaats inneemt, barst de discussie over het thema los. Wij nodigden relatiedeskundige Rika Ponnet uit voor een chatsessie op onze redactie.

22/10/2008

Daarbij viel vooral op hoezeer er nog een taboe rust op overspel. Meer dan duizend lezers deden mee aan de poll, maar er kwamen heel weinig persoonlijke vragen binnen. ‘Dat is ook normaal’, zegt Rika Ponnet. ‘Niemand loopt daar graag mee te koop. Eén op de drie huwelijken loopt spaak op overspel, dus het komt vaak voor. Maar er openlijk over praten, dat gaat toch te ver.’

‘Het verrast mij dat zeven op de tien vindt dat je partner het je moet vergeven dat je overspel hebt gepleegd, als je het eerlijk hebt opgebiecht. ‘Dat is een beetje in de mode vandaag. Onder het mom van ‘eerlijkheid’ moet zomaar alles kunnen. Je moet toch altijd kijken naar hoezeer je iemand kwetst als je eerlijk bent. Eerlijkheid achteraf praat bedrog niet goed. Het is niet omdat je iets netjes opbiecht, dat je partner het zomaar opzij moet schuiven.’

Bovendien gaat ‘moeten’ en ‘vergeven’ niet samen, vindt Ponnet, en moet je de tijd krijgen om het te verwerken en te beslissen of je nog verder kan met je relatie.

Bijna de helft van de lezers vindt dat het toegestaan is om een minnares te nemen als er geen seks is in je eigen relatie. Eveneens een opvallend cijfer, vindt Ponnet.

‘Je kan beter je energie steken in het redden van je relatie’, zegt Ponnet. ‘In mijn werk voor Duet, een bureau voor relatiebemiddeling, kreeg ik eens de vraag van een getrouwde vader die op zoek was naar een minnares. Hij zag zijn vrouw heel graag, maar wilde toch nog een tweede relatie met een deftige vrouw. Die kom je op straat niet zomaar tegen, vond hij, en daarom wilde hij via ons proberen. Daar ben ik niet op ingegaan, dat komt niet overeen met mijn moraal.’


Bron:Nieuwsblad02/11/2013
'Ik ben een veertigjarige vrouw en zit al vijftien jaar in een liefdeloos huwelijk. Ik deelde vijf jaar geleden mijn relatieproblemen met mijn huisarts, die toen zelf in een ongelukkige latrelatie za..
29/10/2014
Single vrouwen die een man willen vinden doen er volgens de Britse schrijver Blake Lavak goed aan om na de eerste date al te vrijen. Waarom precies, legt hij uit in zijn boek ‘Own that guy in 60..
15/12/2015
Liefde en techniek Voor wie het maken van foute partnerkeuzes zo onderhand haast op een 'aangeboren talent' begint te lijken, is de redding nabij. De naam van die goddelijke verlosser? De 'True Love T..
08/11/2012
Vrouwen wijten een mislukte date vaak aan de man in kwestie, maar ook de dames zelf kunnen het romantische onderonsje verknoeien. Dat blijkt uit een enquête van de Amerikaanse datingsite Whatsyour..