Pas op voor de valkuilen van het nieuwe daten

Wie single is, voelt zich vaak verplicht dat te compenseren met een boeiend leven en een uitgebreide vriendenkring. Maar soms is dit ‘Sex and The City’-leven net datgene wat hen tegenhoudt een nieuwe partner toe te laten.

09/06/2011

1. Fitness op maandag, etentje op dinsdag, bioscoop op woensdag en een weekend vol feestjes: de agenda van de single heeft weinig lege plekken. Logisch ook, want thuis zit je ook maar in je eentje.


De valkuil: Wanneer er toch een potentiële partner in beeld komt, maakt die agenda zichzelf niet leeg. Je geeft elkaar erg weinig tijd en ruimte, waardoor afspraakjes meteen spetterend moeten zijn om een vervolg te krijgen.
De oplossing: Zeg af en toe dingen af en maak tijd om te daten, zelfs al betekent dat dat je een leuke avond mist. Je kan nu eenmaal niet alles hebben.

2. Single betekent alles behalve ‘alleen’: je hebt een vriendenkring om uit te gaan, een goede vriendin om mee te sporten, iemand om je hart bij uit te storten en dan nog een stuk of wat kennissen waarmee je wel eens uit eten gaat.


De valkuil: Je vriendenkring zorgt voor een ‘comfort zone’, maar ook voor een routine. Wie steeds met dezelfde vrienden op stap gaat, komt minder snel nieuwe mensen tegen.
De oplossing: Doorbreek de routine door bijvoorbeeld op je eentje een nieuwe hobby te zoeken, je stamkroeg te ruilen voor onbekend terrein en open te staan voor uitnodigingen van mensen die je minder goed kent.

3. De eerste date was leuk en eigenlijk heeft hij of zij alles wat je wil: een leuk uiterlijk, een vlotte babbel, een fijne job en gevoel voor humor. Toch spreek je geen tweede keer af ‘want er waren geen vlinders’.


Het gevaar: De verwachtingen van de liefde liggen torenhoog en voor minder dan spetterend vuurwerk komen we ons bed niet uit. Dat vuurwerk moet er bovendien onmiddellijk zijn.
De oplossing: Leer elkaar rustig kennen zonder dat je een naam plakt op wat jullie hebben. Vlinders staan zelden garant voor een goede relatie: kijk in plaats daarvan of jullie samen passen, of je rust vindt bij elkaar. Zoiets vis je niet uit op één date.

4. Je bent verliefd, maar je weet niet zeker of je gevoelens beantwoord worden. Dus hou je de boot af voor het geval hij of zij toch niet de liefde van je leven of de andere ouder van je kinderen wil worden.

Het gevaar: We hebben het druk en alles moet snel gaan. Een verliefdheid die niet uitmondt in een relatie, een huwelijk of een gezin is dus tijdverspilling.
De oplossing: Liefde is geen economie. Zelfs al wordt het niets, uit elke verliefdheid leer je weer een beetje meer over jezelf en wat je (niet) wil.

5. Als single dien je te profiteren van het leven. ‘Ik ben helemaal niet op zoek naar een lief! Ik geniet veel te erg van mijn vrijheid’ behoort tot het standaardrepertoire, maar betekent evenveel als het geijkte ‘goed’ wanneer iemand vraagt hoe het met je gaat.


Het gevaar: Je hebt het moeilijk om toe te geven dat je iemand mist in je leven, omdat je niet de indruk wil geven ‘mislukt’ te zijn en al helemaal geen blikken vol medeleven nodig hebt.
De oplossing: Begin met voor jezelf te erkennen dat je op zoek bent. Doe eens mee aan een activiteit voor singles, laat je vrienden je aan een kennis voorstellen of –waarom niet- maak een profiel aan op een datingsite. Zolang je de nodige relativering aan de dag legt, zijn dit geen wanhopige daden.
 


Bron:Nieuwsblad05/06/2013
Mannen en vrouwen die hun vriend(in) via een datingsite leren kennen, zijn gelukkiger dat geliefden die elkaar in het dagelijkse leven ontmoetten. Dat blijkt uit een grootschalige studie aan de Ameri..
05/01/2007
PEKING - Een Chinese tiener heeft zelfmoord gepleegd na een afspraakje met een meisje dat hij via het internet had leren kennen. ..
10/08/2012
Is je man aan het scherm gekluisterd van zodra er vrouwenhockey of beachvolleybal op televisie is? Dan is hij niet alleen, want zeventig procent van de mannen geeft toe dat hij droomt van olympische ..
12/04/2009
Kinderen wegen op het huwelijksgeluk. Menig ouderpaar ervaart het, maar er is nu ook een onderzoek om dat wetenschappelijk te bevestigen. Liefst negentig procent van de huwelijken gaat door een dip n..