Hoe technologie ons liefdesleven heeft veranderd

Vroeger was het simpel: je ontmoette een man, sprak met hem af en besloot na enkele dates of jullie het al dan niet met elkaar zouden proberen. Maar online dating, sociale netwerksites en zelfs zoekmachines hebben ons datinggedrag veranderd.

23/01/2013

In het boek ‘Love in the Time of Algorithms’ legt schrijver Dan Slater de invloed uit van moderne technologieën op ons liefdesleven.

1. We zijn ondeugender
Vandaag bestaan er ontelbaar veel pittige sites waardoor mannen en vrouwen meer geneigd zijn om hun seksuele grenzen af te tasten. Daarbij komt dat velen online minder verlegen zijn dan in het echt, met meer spannende conversaties tot gevolg.

2. We vallen op andere types
Doordat veel datingsites partners voorstellen die qua karakter bij je kunnen passen, zijn veel daters nieuwsgierig om het profiel van iemand te bekijken die qua uiterlijk niet meteen hun type is. Ze creëren als het ware veel meer opties voor zichzelf.

3. We panikeren sneller
In de virtuele datingwereld kunnen we het doen en laten van onze (toekomstige) partner nauwkeurig volgen. We kunnen zien wat hij allemaal uitspookt op sociale netwerksites en kunnen zelfs zijn of haar naam door Google halen. Het grote nadeel? Alle informatie kan tot een paniekreactie of onzeker gevoel leiden. Zo kan een verliefde vrouw bijvoorbeeld een hele nacht piekeren over het feit dat hij de status van zijn ex leuk vindt.

4. We maken sneller een einde aan foute relaties
Online daten zorgt ervoor dat we makkelijk in contact komen met potentiële partners. Mensen met een slechte relatie die in het geniep een profiel aanmaken zullen bijgevolg sneller geneigd zijn om hun huidige partner op te geven voor die ander.

5. We geloven dat mensen vervangbaar zijn
Dat heeft ook een negatieve impact op ons liefdesleven. Omdat we vlot nieuwe contacten leggen, koesteren we minder wat we hebben. We werpen onze geliefde als het ware weg als enkele aspecten van zijn karakter ons niet kunnen bekoren en gaan op zoek naar een betere man of vrouw.


Bron:Nieuwsblad02/10/2005
Een lief zoeken via het internet, het succes ervan blijft maar toenemen. ,,Logisch'', zegt de Leuvense mediaprofessor Dirk De Grooff. ,,Het is anoniem, niet duur en daardoor heel laagdrempelig.'' Van..
19/09/2014
Laurens ‘de Lau’ Nuyens en zijn nieuwe vriendin Roos Vandekerckhove zullen deelnemen aan het VTM-programma ‘Dansdate’, waarin vijf koppels hun relatie testen op de dansvloer. Dat ..
29/01/2014
Antwerpen - De Antwerpse musea organiseren op 14 februari een ‘valentijnsdate’. Wie op vrijdag 14 februari tijdens de middagpauze met zijn date naar een museum gaat, krijgt een mooie roos a..
07/02/2013
ANTWERPEN - Eén locatie en honderden deelnemers uit verschillende leeftijdscategorieën en regio’s. Dat is het idee achter een Mega-Date. Op 10 februari geeft organisator Easy-date singles ..