Grote controle bij huwelijksbureaus

Economische Zaken gaat alle Belgische huwelijksbureaus doorlichten op de voorgestelde contracten.

16/08/2006

De huwelijksbureaus zijn sinds februari 2006 verplicht klanten een modelcontract voor te leggen, waarin naast de prijs ook duidelijk vermeld moet worden hoeveel potentiële huwelijkskandidaten het bureau heeft en op hoeveel individuele ontmoetingen de klant recht heeft. Het contract zegt ook duidelijk binnen welke termijn de kandidaat een aantal potentiële partners mag ontmoeten, zonder evenwel een resultaat te garanderen.

Het modelcontract is een beslissing van minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (SP.A) en minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR). Die vonden dat in de sector toch nog wat gesleuteld moest worden aan de dienstverlening.

De sector van de huwelijksbureaus werd wel via een wet van maart 1993 gecontroleerd, maar volgens de ministers kregen de klanten niet altijd volledige en correcte informatie. De voorgestelde contracten waren ook niet altijd transparant, en de klant kreeg zelfs niet eens systematisch een exemplaar van het document.

Geldboetes

De Algemene Directie Controle en Bemiddeling - de vroegere Economische Inspectie - vindt dat de huwelijksbureaus nu voldoende tijd hebben gehad voor het invoeren van het modelcontract. Inspecteurs zullen in het najaar een grondige controle uitvoeren in de ongeveer 120 bemiddelingskantoren in België.

De controleurs en inspecteurs noemen het een preventieve inspectie, maar volgens Benoît Anthonis, inspecteur-directeur bij de regionale directie voor Oost- en West-Vlaanderen, zullen bij huwelijksbureaus die niet in orde zijn, toch processen-verbaal van waarschuwing worden opgemaakt. ,,Wie dan nog niet orde op zaken stelt, krijgt een proces-verbaal, gevolgd door een voorstel van administratieve minnelijke schikking, een mogelijke geldboete dus.''

Volgens Anthonis werd de sector van de huwelijksbureaus grondig gesaneerd tussen 1994 en 2000. Maar de laatste grondige controle op relatiebemiddeling dateert intussen al van dat laatste jaar. Tijd dus voor een nieuwe grondige screening.


Bron:Nieuwsblad28/04/2007
Vies van een vluggertje zijn ze bij Studio Brussel nooit. Vandaar de muzikale speeddate, korte gesprekjes met artiesten afgewisseld met pittige muziek. Gabriel Rios, An Pierlé, Sioen, Tim Van Haem..
29/07/2014
De Amerikaanse datingwebsite OkCupid heeft opzettelijk mensen die niet bij elkaar passen aan elkaar gekoppeld. Met de tests wilde het bedrijf zijn technologie op punt stellen. ..
14/05/2011
Kortrijk - Jong en +23? Zijn jouw weekends leeg? Kan het uitgaansleven jouw niet meer bekoren? ….. . Dan is er nu +23. ..
16/04/2013
Vorige week bewezen de resultaten van een Australisch onderzoek dat vrouwen wel degelijk mannen met een grote penis verkiezen. En nu kunnen die dames via een nieuwe datingsite op zoek naar een groot ..