Grote controle bij huwelijksbureaus

Economische Zaken gaat alle Belgische huwelijksbureaus doorlichten op de voorgestelde contracten.

16/08/2006

De huwelijksbureaus zijn sinds februari 2006 verplicht klanten een modelcontract voor te leggen, waarin naast de prijs ook duidelijk vermeld moet worden hoeveel potentiële huwelijkskandidaten het bureau heeft en op hoeveel individuele ontmoetingen de klant recht heeft. Het contract zegt ook duidelijk binnen welke termijn de kandidaat een aantal potentiële partners mag ontmoeten, zonder evenwel een resultaat te garanderen.

Het modelcontract is een beslissing van minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (SP.A) en minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR). Die vonden dat in de sector toch nog wat gesleuteld moest worden aan de dienstverlening.

De sector van de huwelijksbureaus werd wel via een wet van maart 1993 gecontroleerd, maar volgens de ministers kregen de klanten niet altijd volledige en correcte informatie. De voorgestelde contracten waren ook niet altijd transparant, en de klant kreeg zelfs niet eens systematisch een exemplaar van het document.

Geldboetes

De Algemene Directie Controle en Bemiddeling - de vroegere Economische Inspectie - vindt dat de huwelijksbureaus nu voldoende tijd hebben gehad voor het invoeren van het modelcontract. Inspecteurs zullen in het najaar een grondige controle uitvoeren in de ongeveer 120 bemiddelingskantoren in België.

De controleurs en inspecteurs noemen het een preventieve inspectie, maar volgens Benoît Anthonis, inspecteur-directeur bij de regionale directie voor Oost- en West-Vlaanderen, zullen bij huwelijksbureaus die niet in orde zijn, toch processen-verbaal van waarschuwing worden opgemaakt. ,,Wie dan nog niet orde op zaken stelt, krijgt een proces-verbaal, gevolgd door een voorstel van administratieve minnelijke schikking, een mogelijke geldboete dus.''

Volgens Anthonis werd de sector van de huwelijksbureaus grondig gesaneerd tussen 1994 en 2000. Maar de laatste grondige controle op relatiebemiddeling dateert intussen al van dat laatste jaar. Tijd dus voor een nieuwe grondige screening.


Bron:Nieuwsblad21/11/2012
Als jullie eerste dates goed zijn verlopen, dan hebben jullie vast elkaars facebookgegevens uitgewisseld. Maar voor je contact met hem opneemt via de sociale netwerksite, denk je toch beter even na h..
06/09/2011
Uit cijfers van de datingsite C-Date blijkt dat er een verband bestaat tussen het gemiddeld inkomen in een land en het aantal mensen dat op internet op zoek gaat naar een pikante date. ..
12/03/2013
BRUGGE/BREDENE - Een leerling van het grootseminarie in Brugge is ­actief op de datingsite gay­romeo.com. Daarmee overtreedt de seminarist de regels van het celibaat. Er hangt hem een schorsing..
06/03/2015
In India is het niet ongewoon dat ouders actief op zoek gaan naar een geschikte huwelijkskandidaat voor hun kinderen. Maar toen Indhuja Pillai uit Bangalore ontdekte dat haar ouders achter haar rug e..