Geloof niet alles wat er op de chat wordt verteld (en 14 andere tips)

In meer dan 90 landen is het vandaag Safer Internet Day. In ons land worden meer dan 15.000 jongeren via allerlei initiatieven gewezen op de mogelijke gevaren van internetten en krijgen ze vooral tips over hoe ze veilig kunnen surfen, mailen, chatten en noem maar op. Child Focus krijgt twee meldingen per week van jongeren die iets hebben meegemaakt op het internet. ‘Dat is maar het topje van de ijsberg. Jongeren durven er meestal niet mee naar buiten te komen uit schaamte, zeggen politiediensten.

10/02/2015

’Het is al de twaalfde keer dat we een Safer Internet Day organiseren. Onder meer met een film in de Kinepoliszalen in ons land. Zevenduizend jongeren zullen hem te zien krijgen. In Brussel is koningin Mathilde te gast’, zegt Dirk Depoover van Child Focus.

‘Internet is leuk, plezant en interessant. Maar het houdt ook veel gevaren in. Jongeren staan er nog altijd niet genoeg bij stil welke gevaren ze lopen. Bijvoorbeeld wanneer ze foto’s posten. Daarom zeg ik altijd: plaats enkel foto’s op het internet die je ook aan je ouders of je oma kan tonen zonder het schaamrood op de wangen te krijgen’, zegt Dirk Depoover van Child Focus.

De Stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen kreeg in 2013 gemiddeld een oproep per week van jongeren die iets hadden meegemaakt op het internet waardoor ze zich ongemakkelijk voelden. Vorig jaar waren dat twee oproepen per week. ‘Dat lijkt niet veel. Maar als een kind of een tiener ons contacteert, betekent het wel dat het iets is waar ze erg mee zitten. Iets dat ze kwijt moeten en waarmee ze misschien niet naar hun ouders durven te stappen‘, klinkt het nog. Daarom wil Child Focus ook ouders blijven sensibiliseren.

Tips voor veilig internetten:

KINDEREN EN JONGEREN:

- Let op met wat je op het internet zet. Post zeker geen pikante beelden maar alleen foto’s waarvoor je je niet hoeft te schamen wanneer je eigen familie ze ziet. Weet dat als je toch pikante foto’s post, die jaren later nog altijd kunnen opduiken.

- Geloof niet alles wat je chatvrienden vertellen. Niet iedereen in de chatrooms is wie hij zegt dat hij is. Volwassenen geven zich soms uit voor tieners!

- Geef NOOIT je telefoonnummer, e-mailadres, woonplaats of wachtwoord aan een chatgenoot.

- Gooi ook de persoonlijke gegevens van je vrienden niet te grabbel op de chat.

- Ga weg en sluit af als er op de chat iets gebeurt wat je verdacht of niet leuk zou vinden.

- Signaleer een verdachte chatter aan je vrienden.

- Laat je niet doen. Op de chat heeft niemand het recht om te zeggen wat jij moet doen. Laat je zeker niet misleiden om naaktbeelden door te sturen.

OUDERS:

- Ondanks alle filters en technische middelen die er bestaan om bepaalde sites ontoegankelijk te maken is er maar een manier om je kinderen echt te beschermen en dat is PRATEN. Praat met je kind over de gevaren, over wat ze mogen en zeker niet mogen op het internet. Zoals je ’s avonds aan tafel vraagt hoe het op school is geweest, zou je bijna moeten kunnen vragen, wat heb je vandaag op internet gedaan.

- Geef je kinderen het gevoel dat ze altijd bij je terecht kunnen wanneer ze iets vreemd hebben meegemaakt tijdens het chatten. Straf ze niet als ze op ‘verboden’ sites zijn geweest maar praat er over en leg hen uit waarom dat zo gevaarlijk is.

- Zet de computer op een zichtbare plaats. Zo weet je waar je kind mee bezig is.

- Leer je kind om nooit op spam of e-mails van vreemden te reageren, maar deze te verwijderen.

- Help je kind bij het verzinnen van een goede nickname (pseudoniem). Let erop dat de nickname geen informatie geeft over zijn/haar echte naam of leeftijd. Voorkom suggestieve namen zoals ‘sexygirl’. Ze trekken misschien mensen met minder goede bedoelingen aan.

- Maak je kind duidelijk dat de virtuele wereld een schijnwereld kan zijn. Iemand is niet noodzakelijk wie hij zegt te zijn.

- Leer je kind om een foto het scherm (print screen) te maken en te bewaren als er iets gebeurt waar hij zich ongemakkelijk bij voelt. Zo is er ‘bewijsmateriaal’ mochten er problemen zijn.


Bron:Nieuwsblad



27/11/2022
Deze twijfel kan voortkomen uit verschillende factoren, zoals onzekerheid over hun eigen gevoelens, angst voor commitment, of het vergelijken van potentiële partners met anderen. Het probl..
21/04/2012
De twitterverslaafde Rihanna kondigde zelf op de netwerksite aan dat ze donderdag voor het eerst in twee jaar nog eens op date ging met haar 'lover voor vannacht'. Bleek dat de lover van dienst haar ..
30/09/2013
'Ik ben een 28-jarige man en ik ben altijd single geweest. Ik verlang naar de warmte van een relatie, maar het lijkt niet voor mij te zijn weggelegd'. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies. ..