Elke dag met een ander naar bed, voor de kunst

De Russiche performancekunstenaar Mischa Badasyan begint in september aan een opvallend experiment: hij wil een jaar lang elke dag met een andere man naar bed. Niet voor zijn plezier, wel voor de kunst.

24/08/2014

Zijn kunstwerk heet 'Save The Date' en is onder meer bedoeld om de link aan te kaarten tussen eenzaamheid en de date-cultuur uit de homoseksuele wereld. Want wat hij doet, is niet anders dan een extreme variant van het 'gay-daten, vindt hij zelf. Hij kwam op het idee na een paar wilde dagen in Glasgow. 'Ik voelde me zo slecht, ik huilde de hele tijd, ik voelde me verdrietig na die ontmoetingen', vertelt hij aan cultuurwebsite Mic. Daarnaast is Badasyan geïntrigeerd door het fenomeen 'non-places', zoals beschreven door de Franse filosoof Marc Auge. Het zijn plaatsen zoals vliegvelden en winkelcentra, waar mensen hun identiteit verliezen. 'Op deze plekken praat niemand met je, je hebt niet het gevoel dat je er thuishoort. Uiteindelijk zal ik net zo'n 'non-place' worden', legt hij uit.

Zijn bedpartner voor de eerste en de laatste dag liggen al vast, maar de overige 363 bedpartners moet nog zien te vinden. 'IK ga mijn dates meestal niet vertellen over dit project', zegt hij. 'Dan moet ik vertellen dat ik net met je geslapen heb voor een kunstproject. Ik geef toe dat het project een beetje egoiöstisch kan lijken, maar dat is wat een performancekunstenaar doet: zijn lichaam tot het uiterste dwingen'. En voor wie het zich afvraagt: Badasyan heeft zich laten testen op SOA's én een condoomsponsor gevonden.

 


Bron:Nieuwsblad20/06/2014
Tijdens de Wereldkampioenschappen lijkt in België iedereen voetbalfan te zijn. Meer dan 70% volgt de avonturen van de Rode Duivels op de voet. Als het nationale team niet aangemoedigd hoeft te..
21/10/2014
Hoe voorkom je een kleffe date en wat plaats je (niet) op Tinder? En als het ooit tot een relatie komt, hoe blijft deze dan spannend of hoe kan je ze het best beeïndigen? Dries Henau en Yuri Vande..
03/09/2014
Tinder heeft inmiddels in veel landen een méér dan kritieke massa bereikt, en mensen richting een dating app geholpen die anders misschien wel nooit zo’n app zouden installeren...
15/10/2015
Telkens als je het icoontje van je mailbox ziet oplichten slaat je hart wat sneller. Je hebt zijn foto's al honderden keren bekeken. Toch hebben jullie elkaar nog niet ontmoet. Kan het dat je a..