De single is niet gelukkig

Het cliché van de happy single klopt niet. Slechts één op de vijf Vlaamse singles is gelukkig en driekwart is op zoek naar een vaste relatie. Dat blijkt uit een grootschalige enquête in samenwerking met de universiteit van Leuven.

16/12/2010

Voor de Grote Singles Enquête werden 1.044 Vlamingen ongevraagd, van wie ongeveer de helft alleenstaand. Een grootschalige enquête dus, waarvoor het activiteitenbureau Singles en AFC, een adviesorganisatie ondersteund door de KU Leuven, de handen in elkaar sloegen.
De eerste resultaten, die gisteren werden toegelicht, halen het cliché van de happy single zwaar onderuit. Amper één op de vijf Vlaamse singles noemt zichzelf gelukkig. Bij de jongere singles is het geluksgevoel zelfs nog kleiner: amper één op de zeven singles onder de 35 jaar omschrijft zichzelf als gelukkig.

Achter de blije façade

Christine Delbeke, zaakvoerster van Singles, een bureau dat activiteiten voor alleenstaanden organiseert, is verrast door dat resultaat. ‘Mensen die zich bij ons inschrijven, lijken aan de buitenkant altijd happy singles. Maar blijkbaar is er een discrepantie tussen hoe ze zich voordoen en hoe ze zich werkelijk voelen. Alleenstaanden willen niet uitstralen dat ze zich niet goed voelen en op zoek zijn.’

Maar achter die blije façade schuilt blijkbaar veel onzekerheid. In het online-onderzoek geven de singles aan dat ze zich zorgen maken over de toekomst. Ze zijn bang dat ze niet de juiste partner zullen ontmoeten en dat ze alleen oud zullen worden. Drie op de vier singles zijn op zoek naar een vaste relatie.

Dat die zoektocht vaak moeizaam loopt, verklaart Christine Delbeke door te hoge eisen van de hedendaagse singles. ‘Ze leggen de lat veel te hoog. Daardoor maken ze zichzelf ongelukkig. Het heeft alles te maken met een veranderend maatschappijbeeld. Vroeger koos een vrouw een partner omdat die voor haar zorgde. Vandaag moet haar partner ook nog eens intelligent, grappig en verzorgd zijn, moet hij dezelfde interesses hebben en moet het klikken met de vriendinnen. Ook mannen zijn veel kieskeuriger. Heel het plaatje moet kloppen terwijl die verwachting onmogelijk is.’

Het echte leven

Nog een opvallend resultaat in de enquête: speeddaten en internetdaten zijn absoluut niet populair. Online daten heeft zelfs een zeer negatieve perceptie (bijna 46 procent). Hoe dat komt als singles toch zo graag een partner willen vinden? ‘De meerderheid van mijn klanten heeft het geprobeerd, maar had negatieve ervaringen, zegt Christine Delbeke. ‘Het internet is zo’n grote visvijver dat het erg moeilijk is om een juiste partner te vinden met wie het klikt. Vandaag willen mensen liever het toeval een kans geven en vertrekken vanuit vriendschap. Daarom verkiezen ze de spontaniteit en het echte leven.’


Bron:Nieuwsblad



21/06/2013
De volslanke Gloria Shuri Nava (25) uit Californië wordt dagelijks gepest met haar gewicht en het feit dat haar 22-jarige vriend veel slanker is. ‘Is hij blind?’, is slechts een van de g..
16/02/2012
KORTRIJK - Met een erotische club voor swingers in feestzaal 't Wit Kasteel in Kortrijk hoopt de Torhoutse Bianca Dekyvere koppels uit de middenklasse aan te trekken. ..
16/05/2014
Een team wetenschappers aan de universiteit van Oxford heeft 12.000 profielen op de Britse datingsite eHarmony bestudeerd. Ze bekeken met welke woorden je online indruk maakt. Dat schrijft The Daily ..
29/06/2012
Wie single is en bovendien dokter, hoeft zich geen zorgen te maken over zijn liefdesleven. Uit een Nederlands onderzoek bleek dat zowel mannelijke als vrouwelijke singles maar al te graag een dokter ..