De do's en don'ts van digitaal daten

Steeds meer singles surfen naar datingsites op zoek naar een partner. Vooral gescheiden veertigers met een drukke baan zijn vaste klant. Maar hoe groot is de kans dat je via internet de (nieuwe) liefde van je leven vindt? Vijf vragen over digitaal daten.

01/04/2015

Ons land telt tegenwoordig zo'n anderhalf miljoen alleenstaanden en hun aantal blijft gestaag groeien. Dat verklaart meteen waarom datingsites zo populair zijn. Wereldwijd zijn er tienduizenden actief. Volgens een buitenlands onderzoek zijn er in Europa alleen al 5.000 datingsites, waarvan 1.500 in Groot-Brittannië en ongeveer 200 in Nederland. Niemand weet precies hoeveel ons land er telt, onder meer omdat sommige vanuit het buitenland opereren en zich hier niet hoeven te registreren. Volgens de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie kan iedereen zo'n site starten: er zijn geen voorwaarden om erkend te worden. Peter Menu van de Vlaamse datingsite Tesamen heeft zelf een lijst samengesteld en komt uit op 34 Vlaamse datingsites.

 

De datingindustrie is een van de snelst groeiende domeinen op het internet. De wereldwijde omzet wordt geraamd op bijna drie miljard dollar per jaar. De internationale marktleider is het Amerikaanse internetbedrijf Active Corp, dat niet alleen eigenaar is van de snel groeiende en ook bij ons populaire dating app Tinder, maar ook van vijftig datingsites die actief zijn in veertig landen. Het verzadigingspunt lijkt daarmee bereikt en daarom richten steeds meer sites zich op nicheklanten zoals vegetariërs, landbouwers, senioren en zelfs gothics.

 

Wie bezoekt datingsites?

In ons land zijn tienduizenden mensen voor korte of lange tijd lid van een datingsite. Het precieze aantal wordt niet geregistreerd en heel wat mensen zijn lid zijn van verschillende sites. Rendez Vous is de grootste Belgische, tweetalige site en telt tussen de 30.000 en 40.000 leden. Een kleinere, Vlaamse site als Tesamen heeft ongeveer 4.000 actieve leden, zegt coördinator Peter Menu. 'Er zijn studies die beweren dat tussen de 25 en 30 procent van de singles weleens op zo'n datingsite komt, maar dat valt nauwelijks te controleren.'

 

Uit recent marktonderzoek van het bedrijf GfK blijkt dat van de 280 miljoen internetgebruikers in de VS er 5,6 miljoen - twee procent - actief zijn op een datingsite. Dat is een verdubbeling in vergelijking met een onderzoek uit 2009.

 

Een van de gangbare mythes over datingsites is dat ze vooral worden bezocht door jonge mannen. Dat blijkt niet te kloppen, zo leert een studie van de universiteit van het Duitse Bamberg. Die ondervroeg twee jaar geleden 3.535 gebruikers van datingwebsites. De gemiddelde leeftijd van de leden is 40, en 72% is single of gescheiden. 48% van de leden zijn vrouwen, tegenover bijna 52 % mannen. De geslachtsverschillen zijn dus minder groot dan verwacht. Dat de leden zich tot het internet wenden omdat ze moeite hebben om in het echte leven een partner te vinden, klopt evenmin. Bijna driekwart van de leden vindt zichzelf aantrekkelijk en gebruikt het internet als een bijkomende en vooral opwindende manier om een nieuwe relatie te vinden.

 

De Duitse onderzoekers legden een lijst van zeven redenen voor waarom iemand een datingsite bezoekt. Zowel voor mannen als voor vrouwen komt het vinden van een duurzame relatie op de eerste plaats. Seks is voor mannen de op een na belangrijkste reden. Chatten en het vullen van de vrije tijd volgen op enige afstand. Volgens de enquête is humor hebben het belangrijkste kenmerk om met iemand af te spreken, zowel voor mannen als voor vrouwen. Daarop volgen het opleidingsniveau, de fysieke aantrekkelijkheid, leeftijd en inkomen. De wetenschappers stellen vast dat een foto bijvoegen de kans op een date merkelijk verhoogt. Wie geen foto toont bij zijn profiel, heeft slechts 3,5% kans op een snelle date. Bij vrouwen is dat nog meer uitgesproken.

 

Er werd zelfs gekeken naar de Body Mass Index (BMI) van de leden en daaruit bleek dat mannelijke en vrouwelijke kandidaten met een lagere BMI veel meer kans hadden op een date dan die met een hogere BMI. Fysieke aantrekkelijkheid speelt dus wel degelijk een rol, besluiten de onderzoekers van Bamberg.


Bron:Knack15/01/2015
Kan je iemand verliefd op je laten worden? Psycholoog Arthur Aron onderzocht het in 1997 en beweerde dat het wel degelijk lukt... als je maar de juiste vragen stelt. Bijna twintig jaar later heeft ..
30/06/2015
In Iran is de datingsite Hamsan Tebyan gelanceerd. Opmerkelijk is vooral dat het initiatief voor het online platform afkomstig is van de Iraanse overheid, die daarmee een aantal probleemsituaties h..
02/01/2015
Wevelgem / Menen - Oudejaarsavond vieren in het gezelschap van een mooie en lieve vrouw, het was de droom van Menenaar Jeroen Brutin, een 38-jarige man met een mentale beperking. Via Facebook ging zi..
01/05/2012
In de lente bereikt je libido een hoogtepunt, maar daar ben je niet veel mee als je een seksluwe periode doormaakt. Wij zetten vijf praktische tips op een rij voor mannen en vrouwen die hunkeren naar..