Datingsite experimenteert met profielen van gebruikers

De Amerikaanse datingwebsite OkCupid heeft opzettelijk mensen die niet bij elkaar passen aan elkaar gekoppeld. Met de tests wilde het bedrijf zijn technologie op punt stellen.

29/07/2014

Naast het uploaden van afbeeldingen en een datingprofiel gebruikt OkCupid ook een vragenlijst om potentiële partners op basis van een vragenlijst te koppelen.

‘Wanneer we mensen zeggen dat ze goed bij elkaar passen, handelen ze alsof dat zo is’, schrijft medestichter Christian Rudder in een blogpost . ‘Zelfs wanneer ze niet goed bij elkaar zouden mogen passen.’

Het werkt ook in de andere richting. Koppels die horen dat ze niet bij elkaar passen, zelfs als het algoritme van de datingsite het tegenovergestelde toont, zijn minder geneigd om elkaar berichten te sturen.

De datingsite ondervond ook dat mensen vooral naar de foto’s kijken. ‘Uw effectieve woorden zijn bijna niets waard’, zegt Rutter.

De datingsite geeft de praktijk toe na de kritiek op een experiment van Facebook. De onderzoekers wilden weten of we op sociale netwerken beïnvloed worden door de stemming van onze vrienden. Dat de proefpersonen niets afwisten van een experiment waarin hun emoties werden gemanipuleerd – laat staan dat ze toestemming hadden gegeven – doet grote vragen rijzen.

OkCupis zegt dat zulke experimenten een essentieel onderdeel zijn van het ontwikkelen van een website. ‘’De meeste ideeën zijn slecht. Zelfs goede ideeën kunnen beter. Met experimenten zijn de manier om dit uit te zoeken.’


Bron:Nieuwsblad04/02/2014
Waar wij nog dachten dat een romantische komedie met onvermijdelijk happy end koppels net negatiever naar hun eigen relatie zou doen kijken, met alle gevolgen van dien, is net het omgekeerde waar. Am..
20/12/2014
Wie alleen is met Kerst voelt zich daar vaak niet prettig bij. Toch kan het ook anders. Bovendien ben je nooit de enige die deze dagen alleen doorbrengt. Er zijn zelfs mensen die er voor kiezen om ..
10/03/2015
'Ik ben twaalf jaar gehuwd met een Filipijnse man. We hebben een mooi leven, werk, kinderen, maar ik mis ook iets tussen ons'. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies. ..
21/11/2013
SINT-TRUIDEN - De juiste kat koppelen aan het juiste baasje. Dat is de missie van het eerste ‘professionele datingbureau voor asielkatten en baasjes’ in Sint-Truiden. ‘Een kat kan je n..