ADVIES. Hoe verwerk ik onze plotse breuk?

'Ik ben een weduwnaar en ik leerde kort na het overlijden van mijn vrouw een weduwe kennen. Het sprookje duurde zes maanden, maar ze liet me heel plots weten het niet meer te zien zitten, ruimte nodig te hebben'. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

15/11/2014

Ik ben een weduwnaar van 52 en leerde in de Vereniging voor Weduwes en Weduwnaars kort na het overlijden van mijn vrouw een weduwe kennen. Onze beide partners stierven op korte tijd aan kanker en bij elkaar vonden wij veel herkenning. Wij werden heel intens verliefd, op een manier die ik nog nooit ervaren had. Het sprookje duurde zes maanden, we hadden nooit woorden, gingen samen op reis, maakten onwaarschijnlijk romantische dingen mee. Een paar maanden geleden liet ze me heel plots weten het niet meer te zien zitten, ruimte nodig te hebben. Ze wil er verder niet meer over praten. Ik ben er kapot van en kan het ook helemaal niet plaatsen. Ik krijg dit niet verwerkt.

Een relatie die zonder voorafgaande signalen verbroken wordt en waarbij er geen uitleg komt voor de breuk, is een bijzonder ondermijnende ervaring. Vooral als de relatie als bijna ‘perfect’ werd ervaren, is de impact van de breuk te vergelijken met een inslaande bom. De scenario’s die ik hoor, zijn vaak gelijkend: de relatie kent een schitterende start, er is sprake van grote verliefdheid, aantrekking en een intense seksualiteit. De relatie lijkt te mooi om waar te zijn, zeker omdat ze in veel gevallen komt na een periode van verdriet en verlies. Dat is ook in jouw verhaal van toepassing. Wie geconfronteerd wordt met de dood van een geliefde, reageert daar op veel verschillende manieren op. In die eerste periode van rouw zijn mensen vaak erg emotioneel en dit uit zich bij sommigen ook in een grote behoefte om te delen. Er wordt wel eens gezegd dat gedeelde smart halve smart is en gedeeld plezier, dubbel plezier. Die wijsheid heeft een diepe betekenis: het delen van diepere emoties brengt veel verbinding met zich mee en vanuit die verbinding wordt het moeilijke makkelijker om dragen, het plezierige nog plezieriger. Verliefdheid kan daar heel dicht bij liggen, brengt troost bij het ervaren van een grote leegte. Bovendien is verliefdheid een erg intens gevoel van ‘leven’ als tegengewicht voor de dood waar jullie allebei zo dicht bij hebben gestaan. Al die elementen samen verklaren de kracht van jullie relatie, de intensiteit ook. Toch tonen ze ook net de kwetsbaarheid van die band. Relaties die ontstaan vanuit een tegengewicht voor vorige ervaringen, vanuit gedeelde rouw ook, blijven vaak niet duren. Mogelijk hervond zij haar evenwicht en voelde daarom deze relatie niet meer aan als ‘juist’. Bovendien blijft een relatie die je start in een rouwfase ook altijd met die rouw verbonden en brengt net dit het beklemmende gevoel met zich mee, een gevoel van stagnatie ook. Dat er van haar kant geen uitleg komt, maakt het uiteraard dubbel moeilijk, maar betekent naar alle waarschijnlijkheid dat ze zelf niet weet waarom ze hiermee niet verder wil. Vaak hangt het samen met gevoelens van onrust die je een tijdje uit de weg kunt gaan, maar die een breuk uiteindelijk toch onafwendbaar maken. De ander wil dan vooral zichzelf terugvinden, los van de rouw, los van deze relatie die aansluit op die rouw. Soms merk ik ook dat, als mensen een grote verlieservaring hebben meegemaakt, een nieuwe, goede relatie erg beangstigend is. Het brengt kwetsbaarheid, de mogelijkheid van opnieuw te verliezen met zich mee en dat kan ertoe leiden dat iemand volledig blokkeert en al zijn of haar schepen verbrandt. Bovenstaande inzichten zullen je verdriet niet minder scherp maken, dat kan alleen de tijd, maar kunnen hopelijk wel helpen in je verwerkingsproces.

Seksuologe Rika Ponnet runt het relatiebureau Duet. www.duetrelatiebemiddeling.be

 


Bron:Nieuwsblad28/10/2012
Leuven - Al meer dan tien jaar biedt WAI-NOT vzw mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te internetten binnen een voor hen toegankelijke online-omgeving. Ook deze mensen hebben immer..
20/06/2014
Tijdens de Wereldkampioenschappen lijkt in België iedereen voetbalfan te zijn. Meer dan 70% volgt de avonturen van de Rode Duivels op de voet. Als het nationale team niet aangemoedigd hoeft te..
11/01/2016
Van verschillende walletjes eten kan wel eens verkeerd aflopen, vraag maar aan Martin Whitehead. Zijn vrouw Karen haalde er zelfs de camera van de Australische tv-show 'A Current Affair' bi..
04/02/2015
Als ouder volgen wat je kind online doet, internetfilters installeren of chatten verbieden: het haalt weinig uit. De meeste 8- tot 12-jarigen ontsnappen aan die controle. Eén op de tien sprak zelf..