Er wordt vaak gezegd dat de Poolse vrouwen de mooiste ter wereld zijn.

Daarover kan men best van mening verschillen, maar het is zeker dat ze veel zorg aan hun uiterlijk besteden. Dus als ze niet van een grote schoonheid zijn, zullen ze dat zorgvuldig verbergen met make-up en modieuze kleding. Maar hoe zit het met hun binnenkant?

Het karakter van de Poolse vrouwen is negatief (van feministisch oogpunt uit) beïnvloed door de wat ongemakkelijke Poolse geschiedenis, met name in de 19de eeuw. Verloren onafhankelijkheid, een aantal opstanden, de onderdrukking en de verbanning van de mannelijke patriotten naar het verre en koude Siberië (door de Russen), heeft geleid tot een abnormale situatie. Toen waren het gezin, en het zorgen voor -en de opvoeding van- de kinderen uiteraard de verantwoordelijkheid van de vrouw. Als gevolg van dat langdurige patroon is het ideaal van de “Poolse moeder” ontstaan: de Hoedster van familie en haard, die uiteraard verantwoordelijk is voor de opvoeding van de kinderen. Voor dit nobele doel moest ze haar persoonlijk geluk en ambitie opofferen. Soms – en dit dus ook nog vandaag – zelfs ook haar gezondheid of zelfs het leven verliezen. Dat gebeurt in het geval van een pathologische zwangerschap – als het nodig is om te kiezen tussen de vrouw en het ongeboren kind, is voor velen de keuze duidelijk: het leven is voor het kind. Dit is de reden waarom de kwestie van abortus in Polen is nog steeds niet is opgelost en wellicht nooit zal worden opgelost in het voordeel van de vrouwen.

 

Dit patroon, van het offeren door de vrouw, blijft hangen tot op de dag van vandaag, zorgvuldig onderhouden door de katholieke kerk (“in het belang van het gezin mag de vrouw een ongelukkig huwelijk niet beëindigen”). Hoewel de Duitsers die de beroemde 3 x K formule (Kinder, Kirche, Küche = kerk, keuken, kinderen) hebben uitgevonden, past die ook nu volkomen in de Poolse mentaliteit passen.

 


Ook in de 21ste  eeuw is het de belangrijkste regel  voor de gemiddelde Poolse dame in haar gezin (waaraan ze  te veel geeft en dus niet snel zelfstandig is). Volgens een studie (uitgevoerd: Millward Brown SMG/KRC) is voor hen de hiërarchie van waarden vaak alsvolgt:
1. familie, 2. gezondheid,
3. moederschap, 4. veiligheid.
en dan pas 5. de gelukkige relatie. Een succesvolle relatie is belangrijk voor vrouwen omdat de meesten van hen denken dat het de hoge menselijke plicht is om geld in te brengen voor onderhoud. Dus zijn de kenmerken van het meest welkome mannetje: mantelzorg, verantwoordelijkheid, toewijding en vinding-rijkheid. (Let op: ze zoeken dus niet naar intellectuelen!)

 

Voor 25% van de respondenten is het belangrijk om in vrede te leven en ook in god te geloven. Een dergelijk uiterst conservatief imago van de Poolse vrouwen dat naar voren komt uit verschillende onderzoeken is zeer aantrekkelijk voor mannen die op zoek zijn naar warme, toegewijde en volgzame partners, die tolerant zijn voor de mannelijke zwakheden en niet naar “ruimer” denkenden uitkijken. In deze sfeer geven de Poolse vrouwen een eeuwenoude opvatting door: die van een passieve houding ten aanzien van huiselijk geweld. Want hen werd verteld dat “als je man van je houdt, slaat hij je”. Hetzelfde geldt voor de tolerantie voor het drinken “een echte man moet soms dronken worden”. Dus zwaar belast met de rollen van moeder, vrouw, minnares, dienstmeid, docente, conciërge, kokkin, kindermeisje (eerst van haar eigen kinderen en vervolgens van de kleinkinderen), enz., doorstaat ze nederig in haar ongemakkelijk lot, zoekt ze naar troost niet in een gevecht, maar in het gebed. Helaas lijkt het erop dat deze trieste erfenis van het Poolse sociaal conservatism nog niet is overwonnen.Als je zelf actief bent op een datingsite dan herken je het vast. Profielfoto’s die totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid, mannen en vrouwen die zich voordoen als single maar nog stev..
De casa nova’s onder ons weten het natuurlijk allang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: doen alsof je een moeilijk te veroveren schat bent, werkt! Uit onderzoek blijkt dat een vrou..
Je ex heeft een ander, wat nu? Veel mensen stellen mij de vraag of ze nog een kans hebben bij hun ex nadat hij of zij voor een ander heeft gekozen. Dit hangt af van een aantal factoren. ..
Online daten is spannend. Hoe je er ook aan begint of je nu al ervaren bent of nieuw in het spel, het blijft spannend. Je hebt wel al gemaild of gechat, maar zal die vonk ook overslaan als jullie e..