De eerste ontmoeting

Vlinders in de buik - dat zou mooi zijn. In plaats daarvan zit u met klamme handen tegenover uw blind date en weet u niet wat u moet zeggen. Waar zijn al die spitsvondigheden en anekdotes gebleven?! Het liefst zou u een pakje sigaretten gaan halen en nooit meer terugkomen ...

De liefde van uw leven of alleen maar de volgende stap in uw zoektocht - vooraf kan men niet zeggen wat een date met de grote onbekende oplevert. Elke ontmoeting betekent echter een nieuwe kans, al helemaal wanneer uw gesprekspartner zorgvuldig is geselecteerd. De omstandigheden waaronder de ontmoeting plaatsvindt kunt u mede bepalen, zodat u later met een zo goed mogelijk gevoel op de situatie kunt terugkijken.

 

Een bijzondere ervaring
Een vreemde ontmoeten om te bepalen of men bij elkaar past - komt dit nuchter en onromantisch op u over? Beschouwt u de situatie als een avontuur! Als een kans om iemand mee te maken die u anders vermoedelijk nooit zou hebben leren kennen. Als u een paar leuke uurtjes met elkaar doorbrengt waaruit misschien zelfs een vriendschap of meer ontstaat - heel goed. Als u elkaar niet veel te zeggen hebt - ook goed, daar kunt u iets van leren. En als iemand niet bij u past, kunt u, uw overzicht van geschikte partners nog eens doelgericht doorkijken. Als u een nogal saaie date hebt met iemand die zich absoluut geen houding weet te geven, dringt het pas goed tot u door hoe rijk gevuld uw eigen leven eigenlijk is. Hoe dan ook, spreekt u niet meteen voor de hele avond af, een à twee uur is genoeg. U kiest hiervoor het beste neutraal terrein waar u goed met elkaar kunt praten, zoals in een tearoom, een ijssalon of een nette kroeg. Wie daar zin in heeft, kan met zijn date naar een voorstelling gaan of door de dierentuin slenteren; gespreksstof dient zich dan vanzelf aan. Of u organiseert een gezamenlijke ontmoeting met bevriende singles en meerdere onbekenden. Misschien hebt u wel een vriend/vriendin die zin heeft om samen met u lid te worden? Doordat u dan met meer dan tweeën bent en niet steeds met dezelfde persoon hoeft te praten, wordt het wat ongedwongener. Wat trekt u aan? Jeans of een krijtpak, een decolleté of de zwerverlook - uw kleding bepaalt de eerste indruk. Het is belangrijk dat uw kleding bij uzelf en het gekozen decor van de ontmoeting past en dat u zich er gemakkelijk in voelt.

 

Oog in oog
Het wordt menens: u komt op het ontmoetingspunt aan - het liefst op tijd - en gaat op de uitkijk staan... Vermoedelijk weet u door e-mails en telefoongesprekken al het een en ander over de persoon met wie u hebt afgesproken. Desondanks wordt u bij de eerste ontmoeting "in real life" gewoonweg door alle indrukken overrompeld, van de handdruk tot het lachen, tot de geur van uw nieuwe contact. Jij of u - daar bent u in het voorafgaande contact waarschijnlijk al wel uitgekomen. Als dat niet het geval is: het is zeker niet ongepast om mensen onder de 30 meteen te tutoyeren. In andere gevallen kan men altijd het neutrale 'u' gebruiken. U kunt elkaar gaan tutoyeren als het ijs gebroken is en u in het gesprek al een beetje met elkaar vertrouwd bent geraakt. In het algemeen is het aan te raden - juist wat dit punt betreft - een flexibele en onbevooroordeelde houding aan te nemen, alleen al omdat een blind date geen dagelijkse situatie is. Overdreven gezegd: niet iedere veertiger die spontaan tutoyeert is opdringerig en niet iedere 'u'-zeggende twintiger is burgerlijk en star. In het ideale geval is het een ongedwongen vraag-en-antwoordspel. Stelt u gerust vragen - de meeste mensen vertellen graag over zichzelf. Natuurlijk mag u dat zelf ook doen, maar niet continu. U wilt ten slotte het een en ander over uw gesprekspartner weten en uw eigen verhalen kent u al lang. Als u door de spanning de neiging hebt de ander onder de tafel te praten, neemt u dan even gas terug! Als het gesprek stokt, omdat de ander niets zegt: wacht u liever een seconde te lang, want misschien komt er toch nog iets.

 

Sprakeloos?
Er schiet u niets te binnen? Vraagt u dan bijvoorbeeld naar wat de ander in het weekend heeft gedaan of welke bioscoopfilm hij of zij als laatste gezien heeft. U kunt ook iets zeggen over wat u bevalt aan de outfit van de ander, zoals een origineel overhemd of mooie oorbellen. Ook de tekens van de dierenriem en hun bijpassende ideale partners zijn een goed onderwerp voor smalltalk. U hoeft het niet de hele tijd over wereldschokkende dingen te hebben. De ander heeft er echt geen behoefte aan uw domheid aan te tonen en denkt helemaal niet zo intensief over uw 'foute' opmerkingen na als u misschien vreest. Vermijdt u bij de eerste ontmoeting gesprekken over eerdere relaties, seksuele voorliefdes, ziektes, huwelijk en kinderwens. Schilder uw bestaan als single niet al te negatief af ("Ik ben altijd zo eenzaam..."). Laat liever zien dat u in het dagelijkse leven goed functioneert, zonder dat u daarbij overdrijft.

 

Tot ziens
Als u de ander interessant en sympathiek vindt, kunt u een tweede date voorstellen. U bent nog niet helemaal zeker van uw oordeel? Geeft u het contact nog een tweede kans. Ten slotte geeft u daarmee niet meteen aan dat u met de ander wilt trouwen en misschien breekt het ijs alsnog. Anders neemt u afscheid van elkaar met een vriendelijke afscheidsgroet. Zoiets als: "het was leuk om u te leren kennen, maar ik denk dat we niet helemaal bij elkaar passen." En wat als u degene bent die een blauwtje loopt? Dat kan vervelend zijn, omdat u niet het excuus hebt, zoals bij het flirten in het echte leven, dat "deze man/vrouw niet geïnteresseerd is in een nieuwe relatie." Maar bedenkt u dan dat u niet ieders type kunt zijn. Iedere date is een proefballon, u kunt meerdere pogingen wagen!Voordat u een eerste afspraak maakt is het belangrijk dat u de persoon waarmee u afspreekt kunt vertrouwen. Zorg dat u een duidelijk en realistisch beeld van iemand vormt. ..
De casa nova’s onder ons weten het natuurlijk allang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: doen alsof je een moeilijk te veroveren schat bent, werkt! Uit onderzoek blijkt dat een vrou..
Een veelgehoorde klacht van mannen over online daten is: dat hun profiel maar weinig bezocht wordt door vrouwen. Iets dat op zijn minst de indruk werkt, dat het aantal bezoeken aan het profiel, v..
Mannen vinden het fijn als je er vrouwelijk uitziet met vrouwelijke kleding en vrouwelijke gewoontes.  ..